(۱۴۰۰/۹/۸ صبح ۰۱:۲۶)رابرت نوشته شده:
در پستهای قبل به عرض رساندم که:
در بهمن ۱۳۷۴ با امید، انگیزه و اشتیاق فراوان، مشغول تحصیل در رشته تولید (گرایش برنامهسازی تلویزیونی) دانشکده صدا و سیما شدم.
پس از پایان تحصیلات، با عنوان رسمی کارگردان -و البته با شغلهای متفاوت کارگردانی، تصویربرداری، تدوین و نویسندگی- در واحدهای مختلف معاونتهای سیاسی، استانها و سیما فعالیت کردم.
به طور خلاصه طی این سالها در هر سه بخش اصلی تولید، تأمین و پخش برنامه تلویزیون تجربه کسب کردم و در شوراهای مختلف عضویت داشتم.
شاید برای شما هم پیش آمده باشد که دیگران به شما اطلاعات غلطی را منتقل کرده و شما نیز سالها، همان اطلاعات غلط را به دیگران منتقل کرده و آن اطلاعات غلط، مایه فخر و مباهاتتان نیز بوده باشد!!!
بگذارید درمورد یک ساختمان که به نوعی قبله کاری من و بعضی از دوستان بوده و هست، صحبت کنم.
ساختمان ۱۳ طبقه سیما که آن را به اسمهای دیگر نیز میشناسند: ساختمان تولید، ساختمان جامجم، ساختمان تلویزیون و ...
اجازه بدهید من آن را ۱۳ طبقه صدا بزنم؛ چون از همان ابتدای ورود به محوطه سازمان صدا و سیما -و در واقع جامجم- این عنوان، نقل زبان هنرمندان و کارمندان قدیمی بود و این ساختمان را این گونه صدا میکردند.
ساختمانی که کاملاً بر روی پارک ملت، خیابان ولیعصر و مناطق اطراف مشرف است و با حضور در آن، غروری وصفناشدنی به انسان دست میدهد!
این ساختمانِ کاربردی، بسیار اصولی و محکم بنا شده تا آنجا که قدیمیها به شوخی و جدی میگفتند فقط زلزله قیامت آن را خراب میکند!
ساختمان ۱۳ طبقه برای ما روح و جان داشت و دارد و البته طی این سالها، روح و جان آن بارها با اقدامات نسنجیده و دور از خرد آزرده شده است.
اما امروز قصد ندارم در این مورد بنویسم و همینطور دوست ندارم، از دلتنگی عجیبی که بعد از کامل شدن برگه تسویه حساب بازنشستگی پیش از موعد، در طبقه اول این ساختمان به سراغم آمد، بگویم...
از خاطرات بیست و اندی سال قبلش که در نظرم زنده شدند...
از استودیوهای بزرگ تولید که در دوره دانشجویی برای کارآموزی به آنها مراجعه میکردیم...
از هنرمندان بیشمار عرصههای مختلف که طی سالیان متمادی، آنها را در این ساختمان میدیدم...
از کلکل تصویربرداران زبده و چیرهدست که دوربینهای بزرگ قدیمی مثل پر کاهی در دستانشان، به حرکت درمیآمدند و خاطرات نوستالوژیک ما را ضبط میکردند...
از بوفه طبقه همکف* و حضور همیشگی دوبلورهای با سابقه در آن که چای میخوردند و خستگی روزانه حضور در اتاقهای تاریک دوبلاژ را در میکردند...
از راهروی بلندی که رابط بین ورودی ساختمان، اتاقهای مونتاژ، بوفه، استودیوهای تولید، واحدهای نور و تصویر، صدا، گریم و لباس بود...
از واحد امپکس که دیگر هیچ اثر و نشانی از آن نیست...
از طبقات بالاتر که معمولاً هر کدام به گروهی اختصاص داشت...
از گروه کودک و نوجوان شبکه یک که با آن همه سابقه در تولید و پخش برنامههای دیدنی و به یاد ماندنی و با وجود مخالفت همه اهالی گروه، به دستور رییس وقت سازمان در سال ۱۳۸۷ منحل شد و برای همیشه به تاریخ پیوست...
بگذریم. امروز میخواهم از یک غربت بزرگ بگویم که ریشه در گردش اطلاعات غلط دارد. معلوم نیست چرا در بدو ورود من و دوستانم به سازمان صدا و سیما، این طور میگفتند که این ساختمان به دست آلمانیها ساخته شده و ما هم با دهان باز و چشمان متعجب، هاج و واج به این ساختمان پر ابهت نگاه میکردیم و در دل بر آلمانیها آفرین میگفتیم. چندی بعد عدهای دیگر، این ساختمان را حاصل دسترنج فرانسویها معرفی میکردند و ما هم به خاطر اینکه تمام سیستم ضبط و پخش و بیشتر دستگاههای آن سالها فرانسوی بودند، این نسبت را منطقیتر دانسته و این بار به فرانسویها آفرین میگفتیم.
اکنون اما؛ تنها چند سال است که فهمیدهام این ساختمان حاصل تلاش و نبوغ یک مهندس ایرانی به نام جهانگیر درویش بانی بوده است!

استاد جهانگیر درویش، طراح و معمار ساختمان ۱۳ طبقه تلویزیون، عکس از: مهدیه بابایی
نکته تأسفبار این است که اگر همین حالا نیز در فضای مجازی جستجو کنید، ورزشگاه تختی به عنوان مهمترین اثر ایشان ثبت شده است. نمیخواهم بگویم ورزشگاه تختی بنای بیارزشی است. خیر؛ بلکه ساختمان ۱۳ طبقه آن قدر جذاب، زیبا، کاربردی و پر ابهت ساخته شده که به نظرم ورزشگاه تختی، پیش آن مجال عرض اندام ندارد!
البته استاد درویش، خالقِ بناهای ماندگار متعدد دیگری نیز در داخل و خارج کشور بوده که برای آگاهی از فهرست آنها میتوانید به نشانی زیر مراجعه کنید:
http://www.caoi.ir/fa/architects/item/70...http://www.caoi.ir/fa/architects/item/702-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86%DA%AF%DB%8C%D8%B1-%D8%AF%D8%B1%D9%88%DB%8C%D8%B4-%D8%A8%D8%A7%D9%86%DB%8C.
اما تأسفبارتر اینکه هنوز هم بسیاری از همکاران قدیمی و جدید فکر میکنند، خالق این اثرِ ماندگار، آلمانیها بودهاند و خیل کثیر دیگری هم فکر میکنند فرانسویها آن را بنا کردهاند.

تصاویر بالا را از سایت Archwpress.org برگرفتهام
همینطور دیدن گزارش کوتاهی درمورد ساختمان ۱۳ طبقه و معمار آن خالی از لطف نیست. این گزارش به همت سرکار خانم افروز اسلامی (از خبرنگاران متشخص و با سابقه واحد مرکزی خبر) در فروردین سال ۱۳۹۶ تهیه شده است.
------------------------------------------------------------
* درمورد این بوفه، گفتنیها زیاد است و حتی نامها و وجه تسمیههای معروف و بسیار عجیبی دارد که در اینجا مجال گفتن آنها نیست!