[-]
جعبه پيام
» <مارک واتنی> آدمیرال گرامی سپاس
» <آدمیرال گلوبال> ممنون از مارک واتنی بابت کارتون های اخیر...
» <مارک واتنی> رابرت عزیز ارادتمندم
» <رابرت> تشکر از اظهار محبت شارینگهام عزیز و سپاس از مارک واتنی به خاطر مجموعه "پروفسور بالتازار"
» <رابرت> آلبرت کمپیون عزیز، متأسفانه مشکل عدم رعایت پاکیزگی و حقوق شهروندی در مناطق شمالی کشور به خاطر حضور بعضی گردشگران بی‌فرهنگ، مضاعف می‌شود!
» <شارینگهام> برگی زرین در کارنامه ی رابرت عزیز
» <مارک واتنی> کارتون به یاد ماندنی "پروفسور بالتازار" دوبله فارسی و کامل : https://cafeclassic5.ir/showthread.php?t...8#pid45508
» <آلبرت کمپیون> جناب رابرت، مطلب "نوروز خود را چگونه گذراندم؟" خیلی حق بود. شما تنها نیستید برادر، ما هم تقریباً همین مشکلات رو داریم.
» <رابرت> به یاد مرحوم قاسم افشار در "خاطرات سودا زده من" https://cafeclassic5.ir/showthread.php?t...4#pid45504
» <شارینگهام> مستند «سرانجام رعفت» هم اکنون از شبکه ی مستند
Refresh پيام :


ارسال پاسخ 
 
رتبه موضوع
  • 6 رای - 4 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
معرفی کتاب‌های قدیمی (کاغذی یا صوتی/نوار کاست)
نویسنده پیام
اکتورز آفلاین
مشتری همیشگی
***

ارسال ها: 382
تاریخ ثبت نام: ۱۳۹۱/۴/۲۱
اعتبار: 39


تشکرها : 2393
( 3943 تشکر در 190 ارسال )
شماره ارسال: #42
RE: معرفی و نقد کتاب ( کلاسیک - مدرن )

[تصویر: 1382314979_3053_352b85f61f.jpg]

کتاب حصار و سگ‌های پدرم ( حه سار و سه گه کانی باوکم ) نوشته شیرزاد حسن نویسنده کورد.

[تصویر: 1382316320_3053_01e350c5c3.jpg]

ترجمه به فارسی، مریوان حلبچه‌ای، نشر چشمه .

در این کتاب، پیش از آغاز داستان یکی از سخنرانی‌های شیرزاد حسن چاپ شده که برای آشنایی خوانندگان با برخی دیدگاه‌ها و نقطه نظرات نویسنده پیرامون «نویسندگی» و «زبان» مناسب است. شیرزاد حسن در این سخنرانی که در یکی از کشورهای غربی در مجمعی از نویسندگان بیان کرده است، شرایط نویسندگان جهان سوم و به خصوص نویسندگانی چون خود را به مقایسه با شرایط نویسندگان جهان غرب کشانده و شرایط به راستی دشوار و اسف‌انگیز آن‌ها را وصف کرده است. آنچه او در سخنرانی‌اش بیان می‌کند بی ارتباط با داستان «حصار و سگ‌های پدرم» نیست. هر دو، چه سخنرانی و چه داستان، به شرایط سختی اشاره دارند که انسان‌ها را از هویت‌‌های انسانی و حقوق انسانی جدا می‌سازند. جهانی که شیرزاد حسن به آن اشاره می‌کند و در داستان «حصار و سگ‌های پدرم» به آن تجسم ادبی می‌بخشد، جهانی است در سیطره‌ی قدرت‌های عقب مانده که به کشتارگاه خصوصیات انسانی بدل گشته است. نویسنده در توصیف جهان داستان خود از صحنه‌هایی سورئالیستی بهره گرفته است که به همان اندازه که غریب هستند، نزدیک‌اند. خاصه برای مردمان شرقی.

 
یک اثر بسیار عالی که به توصیف پدر کشی (شکستن قوانین و تابوها) و احساس گناه، عذاب وجدان و شرم (نقش سوپرایگو) به خوبی پرداخته است. «حصار» و «سگ‌ها» چندان نیرومند و کهن هستند که به عوامل درونی شخصیت‌های داستان بدل شده‌اند و حتا زمانی که در توطئه‌ای خانوادگی «پدر» (نماد قدرت) به قتل می‌رسد، «حصار» و «سگ‌ها» (جهان ِ ساخته‌ی «پدر») همچنان در درون شخصیت‌های داستان حضور دارند و رفتار آن ها را رقم می‌زنند. داستان «حصار و سگ‌های پدرم» داستانِ ویرانی آدم هایی است که مقهور قدرتند، و اگرچه شیرزاد حسن در این داستان نومیدانه به جهان داستان خود نگریسته است اما نفرت از آن در بند بند داستان به خوبی مشهود است .

این کتاب، داستان خانواده‌ای پدرسالار را روایت می‌کند که درون حصاری بزرگ زندگی می‌کنند. داستان از توصیف پدری درنده‌خو آغاز می‌شود که سالی چند بار ازدواج می‌کند و همه‌ی اهل خانه به فرمان او هستند و اجازه نمی‌دهد هیچ موجود مذکری وارد حصار او شود. دختران و پسران او همواره شلاق می‌خورند، کار می‌کنند و اجازه‌ی عاشق‌شدن و ازدواج را ندارند. تا این‌که همه از ظلم به ستوه می‌آیند و از پسر بزرگ می‌خواهند که پدر را بکشد.

دکتر محمدصنعتی هم تحلیلی درباره مقایسه پدرکشی شرقی ها و غربی ها نوشته است که بسیار زیاد به این رمان ارجاع می دهد . ( البته ایشان ترجمهء فارسی مریوان حلبچه ای را خوانده اند که به نظر من قدرت متن کوردی رمان را ندارد ، بخصوص که مریوان حلبچه ای کورد عراق است و مانند کوردهای ایران به زبان فارسی تسلط ندارد ، با این حال نیز ترجمه اش بسیار عالیست تا جایی که دکتر صنعتی در کلاسهایش ( در کارنامه ) خواندن این رمان را به عنوان یکی از برجسته ترین رمانهای منطقه به شاگردانش پیشنهاد میکند )

شیرزاد حسن به عدم امکان فرهنگی-تاریخی پدرکشی در میان مردم عراق و اختصاصا کردهای عراق پرداخته است .
پدر در نهایت در قالب پسر ارشد دوباره زنده می شود و این حصار و آن سگ ها به کار خود ادامه می دهند. باتلاقی از مرگ که رهایی از آن حداقل در این اثر مقدور نیست.
به لحاظ سیاسی هم گفته اند که این رمان پیش بینی سقوط صدام بود و اگر پیش بینی به درستی ادامه پیدا کند صدام در قالبی دیگر باز ظهور خواهد کرد .

( البته ترجمه های متفاوتی را میتوانید در نت پیدا کنید اما نسخهء مریوان حلبچه ای بهترینشان است "ترجمهء عبداله کیخسروی " نیز مورد پسند است).

[تصویر: 1382316422_3053_08c0d92657.jpg]


در این درگە کە گە گە کــُــە کــَــە و کــَــە کــُــە شود ناگە
ز امروزت مشو غرە کە از فردا نەای آگە
۱۳۹۲/۷/۲۹ صبح ۰۴:۱۸
یافتن تمامی ارسال های این کاربر نقل قول این ارسال در پاسخ
تشکر شده توسط : BATMAN, نیومن, ژان والژان, پرشیا, خانم لمپرت, گولاگ
ارسال پاسخ 


پیام در این موضوع
RE: معرفی و نقد کتاب ( کلاسیک - مدرن ) - اکتورز - ۱۳۹۲/۷/۲۹ صبح ۰۴:۱۸
عقاب - جروشا - ۱۳۹۴/۱۰/۱۰, عصر ۰۶:۰۹